Ilyen a világ legnagyobb rockabilly fesztiválja – 21. Viva Las Vegas Rockabilly hétvége 1. rész

Akik igazán nagy fesztivál rajongók, azoknak egészen biztos, hogy a bakancslistájukon ott figyel, hogy “Részt venni a Viva Las Vegas Rockabilly Weekend-en”. Én is szívesen részese lennék egy olyan fesztiválnak, ahol a rockabilly világ apraja nagyja ott van. A mai napon (itteni idő szerint pontosan hajnali 01:00-kor) kezdődött hivatalosan a 21. Viva Las Vegas Rockabilly Weekend (VLV). Lássuk, honnan indultak és most hova jutottak.

Huszonegy évvel ezelőtt álmodta meg a VLV ötletét Tom Ingram, a fesztivál tulajdonosa és főszervezője. A kezdetetktől fogva Las Vegasban szervezték meg a fesztivált és évről-évre egyre nagyobb lett. Több zenekar, nagyobb hely, több látogató és egyre nagyobb érdeklődés a világ számos pontjáról.

Az elmúlt két évtized alatt hatalmas eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény és ha lehet hinni a külföldi sajtónak, tavaly közel 1 millióan látogattak ki az eseményre. Mondjuk ez nem meglepő, hiszen a 20 éves fesztivál igencsak komoly erőforrásokat mozgósított a jubileumi eseményre.

Kevés fesztivál büszkélkedhet azzal, hogy az elmúlt két évtizedben felléptette többek között: Jerry Lee Lewist, Wanda Jacksont, Little Richardot, Chuck Berryt, Brian Setzert, Brenda Leet, vagy éppen Dita Von Teese-t.

Jubileumi esemény ide vagy oda, a következő pár nap is bővelkedni fog a komoly meglepetésekben. A szervezőknek sikerült elérni, hogy a világ egyik leghíresebb rockabilly zenekara, a Stray Cats újra összeálljon, csupán a fesztivál kedvéért. (Itt, ezen a ponton kicsit irigy vagyok.)

A nagy zenekarok mellett, több kisebb és igencsak tehetséges zenekar is bemutatkozik ezen a fesztiválon. Lehet, hogy nekünk itthon nem sokat mondanak, de kint igencsak nagyra értékelik őket.

Csak pár zenekar a teljesség igénye nélkül: Rhytm Shakers, The Booze Bombs, Crazy Man Crazy, ill. Jerry Lee Lewis – aki nem először szerepel a fesztiválon.

Továbbá fellép Bailey Dee, akivel nyáron Mi is találkozhatunk, hiszen itt lesz a Lakeside-on is.

Túllépve a zenekari programokon, bőven akad még program, amiket érdemes megemlíteni, ezt egy következő cikkben meg is tesszük.