Rockabilly Man Fashion – avagy így öltöztek a férfiak

A rockabilly férfi ruházatról kevés szó esik, aki benne él annak nem fogok újat mondani, de akik most ismerkednek a kultúrával hasznukra lehet.

Egy fontos tény, a rockabilly és úgy általában a különböző szubkultúrák, mindig is a munkás osztály védjegyei voltak. Elvis is teherautó sofőr volt.
Az 1940-es évek végén elterjedt a Greaser kifejezés bizonyos fiatal férfiakra. Főleg gyárakban dolgoztak, szabad idejükben autókat, motorokat bütyköltek,a vaxolt hajuk úgy nézett ki mintha gépzsírt kentek volna rá. Imádták a rockabillyt, rock and rollt és a doo woop-ot.

Ruházkodásuk a számukra elérhető, fehér póló melynek ujjába gyufát vagy cigarettát tartottak, melegben sima fehér trikó, hűvösebbre, kockás flanel ing, farmer ,kord vagy bőrdzseki. Farmer vagy munkás nadrág felhajtva. A szövet nadrágok olcsóbbak voltak mint a különböző farmerek és igen laza szabásuk volt. Általában csak félcipőre tellett, ezek igen időtállóak voltak, aki tehette akár motoros csizmára is összespórolt. Nyárra pedig Converse, mely 1908-ban jött létre Massachusettben. 1917-ben már forgalmaztak All Star-t, de igazán ismertté Chuck Taylor kosaras tette, aki ’23-ban csatlakozott a Converse-hez. Az ő tanácsai és ötletei alapján fejlesztették ki azt a cipőt azt amit ma is viselünk.
1953-ban jelent meg a The Wild one című film Marlon Brando-val, melynek magyar vonatkozása is van Benedek László rendező személyében. Marlon szerint, szinte biztos szerep volt, önmagát adta. Önéletrajzi könyvében így írja le a híres párbeszédet, amit az akkori tinik védjegyükké tettek.

-Mi ellen lázadsz Johnny?
-Mi ellen lehet?

Az amerikai kritikusok elégedettek voltak a filmel, viszont Angliában 1967-ig be volt tiltva.

A külvárosi közép osztályban nevelkedett tinik is lázadoztak.

Őket is fűtötte a rock and roll a rockabilly a doo woop.
Ők inkább az iskolai egyenruháikat, baseball dzseki, swetter, keverték vagy váltották hétköznapi kockás/ mintás inggel. A strapabíró munkaruházati termékkel például a Dickies-el. 1922 óta létező márka jó minőségű, jól szabott, sok színben elérhető nadrágok, dzsekik tárháza ma is.
James Dean a Haragban a világgal című filmben is ilyen fazonú kabátot visel.

Egy jó iskolának az egyenruháját hordani, már önmagában is státusz szimbólum volt, de ha még a nyaralások alkalmával egy különleges hawaii ing is becsúszott a ruhatárba az mindent vitt.
Tehát ők is szerették a zenét és a lányokat táncba vinni erre a Sock Hop party-kon volt lehetőségük, melyeket iskolák tornatermében, kávéházakban esetleg házibuliként tartottak. Az elnevezés onnan jön, hogy a kemény talpú vagy magas sarkú cipőkkel nem volt szabad összekarcolni a parkettát a táncolással, illetve a házibuli padló szőnyegét összekoszolni. Tehát cipőt le, zoknit elő!
Ez a színes vidám Amerika, mely imádta az adott kor zenéjét, sok film készítőt ihlettett meg és egyszerűen nem lehet elmenni az akkori design mellet, legyen szó bútorról, reklámról, ruháról.

Eközben a prűd, ködös, jól öltözött Angliában.

1951-ben jelent meg az első cikk, különleges kinézetű Rock and Roll rajongó srácokról. A Kacsa frizura, Barkó, csinos ing, nyakkendő, hosszított zakó, feltűrt szűk nadrág, vastag gumi talpú cipő. Eleinte Cosh Boys-nak nevezték őket, ők maguk inkább Edvardian-oknak. Később egy 1953-as cikk lerövidítette Teddy Boy’s- nak a jelenséget, ami addigra már teljes Angliában észlelhető volt.
A jól öltözöttséget otthonról hozták, hisz a munkás osztály is adott a megjelenésre és az Angol szövetek messze híresek, Tweed, gyapjú, bársony, de még valamire jó volt a hosszított zakó! Kiválóan el lehetett rejteni az alkoholt és a fegyvereket, mert ugye ők is lázadtak. Minden ellen.
Még az ’58-as zavargások amiben rengeteg Teddy boy került rendőr kézre, sem tudta eltörölni ezt a szubkultúrát.

Vivienne Westwood 1971-ben nyitott butikot többek közt gumitalpú cipőket árultak, melyekért kígyózó sorban álltak a Teddy Boy-k. Szerette a szép zakóikat ezért azt is elkezdett egyetlen Singer gépén varrni. Bizonyíték ez időből származó fotói, akkori szeretőjével Malcolm Mclarenel, aki full Teddy boy ruházatban nyomul. És Ők ketten voltak azok akik kitalálták, összerakták és felruházták a Sex Pistolst.
Ezt csak azért szúrtam be, mert felkapott lett a “Rockabilly where punks go to retrie” mondás.

A Teddy Boyok máig szép számmal léteznek, zenekarok és fesztiválok épülnek az erős lázadó botrányos szubkultúra képviselőire.
Magyar zenekarként mindenképp meg kell említenem a Rockin’ RockCats bandát. Egyedül őket szoktam látni Teddy Boy öltönyben.

Ticci
http://www.ticci.hu/