“Mi voltunk a négytagú trió” – Leonardo Pickup Trió interjú

A Leonardo Pickup Trióval történő beszélgetés viszonylag új alapokra helyezte a zenéről és a zenekarokról való felfogásom. Egy kicsit több, mint egy éves zenekarról beszélünk, akik tele vannak ötletekkel, lelkesedéssel és alázattal. Másfél órát beszélgettünk és ezalatt sok minden szóba került, de túl sokat nem kellett kérdeznem, ömlött belőlük a szó, pedig azt gondoltam, hogy vasárnap reggel nem lesznek szószátyárok, de az első korty kávé legördülése után beindultak.

– Hogy vagytok? Milyen volt a tegnapi nap?

Cserni László: Jól vagyunk, köazönjük! Kicsit fáradtan. Én kettőkor jöttem el tegnap este.
Kaltenecker Attila: Én nem bírtam addig.

– Mi volt tegnap?

CS.L.: Tegnap rendeztük meg a Fifty’s-ben a III. Leonardo Pickup Trió Klubbot. Pont arról beszélgettünk idefelé, hogy hosszabb műsorral készülünk, mert sokan érkeztek a buli vége felé. Legközelebb szeretnénk nekik is játszani pár dalt.

– Sok zenekar nem csinál ilyen klubestet. Ti miért döntöttetek mellette?

Papp Zsolt: Régen még a 80-as években voltak ilyen klubok. Például a régi Metro klub, ahol egyik héten a 20729668_1849335188426239_636713988187148034_nFenyőék a másik héten meg a Dollyék tartottak ilyen klubesteket. Volt zenélés, beszélgetés, evés-ivás. Sokkal közvetlenebb volt az egész.
Cs.L.: Igen ezt fontosnak tartjuk, hogy legyen kapcsolat a közönséggel és minél többen ismerjenek meg minket és a zenénket. Legyen egy kialakult rajongó táborunk.

– Honnan jött a zenekar alapítás ötlete?

Cs.L.: Én már nagyon rég óta rágtam a Taki fülét, hogy szeretnék egy saját zenekart. Azt mondta, hogy ő benne van, de kellene egy bőgős. Egyszer csak felhívta a Zsoltit, átadta a telefont…
P.Zs.:

Ez konkrétan úgy nézett ki, hogy láttam, hogy hív a Taki, felvettem és mondtam neki, hogy: “Szia Taki, mondjad!” Erre beleszólt Csipu a telefonba, hogy: “Szia, mától te vagy a zenekarom bőgőse”. Én nem kérdeztem semmit csak mondtam, hogy rendben.

K.A.: Én aztán később csatlakoztam mint dobos, a Taki helyére.

– Honnan jött a név?

P.Zs.: Csak annyit mondok: Leonardo DiCaprio.
Cs.L.: Igen, Taki híresen jó szóvicceket gyárt, és 2015 decemberében mikor alakultunk, akkor mindenki arról beszélt, hogy vajon megkapja e szerencsétlen az Oscar díjat. És mikor megkapta, akkor Taki előrukkolt egy kedves poéncsokor kíséretében a nevünkkel.

– De ha jól emlékszem, akkor volt egy énekesnőtök is.

K.A.: Igen, de sajnos másfelé vittek az útjaink.

– A nevetekbe trió van és mégis 4-en játszottatok benne.

Cs.L.: Igen, mi voltunk a négy tagú trió. (mindenki nevet)

– És milyen volt az elmúlt 1 év?

Cs.L.: Nem olyan régen beszéltük, hogy nagyon sokat haladtunk előre ebbe az egy évben. Vannak saját számok, ötletek és folyamatosan születő dalötletek. A jelenlegi műsorainkban 2 dalt játszunk ezekből.
K.A.: Igen tényleg sok megkeresés volt és sok rajongóra tettünk szert.
P.Zs.: Egyszer például játszottunk a Fifty’s-ben és bejött egy pár, elegánsan felöltözve. Aztán kiderült, hogy a lányuk esküvőjéről jöttek el bulizni, mert az ottani buli nem tetszett nekik. Teljesen ledöbbentünk. Gondold el milyen volt utána játszani?
22851756_1926431387383285_1438776368911196219_n

– Vannak tervek és célok?

K.A.: Igen azok mindig vannak. A rövidtávú cél, hogy a klubestek sikereit tovább növeljük. Ez úgy tűnik menni fog és jövőre még több újdonsággal és meglepetéssel készülünk.
Aztán szeretnénk idén nyáron több kiszemelt fesztiválon is fellépni.
A távlati cél pedig, hogy a zenekar kiegészülhessen fúvósokkal, ilyen Brian Setzer Orchestra jelleggel. Vannak számok, amik kifejezetten jól hangzanak fúvósokkal. Ez a folyamat már el is indult, a készülő lemezen már hallható is lesz.

– Ilyen itthon a rock and roll érában nincs?

K.A.: A Group ‘n’ Swing van hasonló produkcióval, de ők kifejezetten csak swinget játszanak. Mi viszont a R&R számokat szeretnénk feldolgozni. Egy igazi nagyszínpados produkciót szeretnénk összehozni.

– Hogyan látjátok itthon a zenei piacot?

Cs.L.: Sok jó zenekar van és jó zenészek játszanak benne.
K.A.: Igen, de nehéz itthon érvényesülni. Én nem hiszek abban, hogy itthon valaki csak a zenélésből meg tud élni. Mindhármunknak van rendes polgári foglalkozása, de ha van szabad pár perced már dúdolsz is és gondolkodsz a következő dalötleten.
P.Zs.: Nézd meg azt is, hogy van olyan hazai zenekar, akik itthon alig adnak koncertet. Viszont egész évben turnéznak a keleti parton, aztán mennek a nyugati partra, majd hazajönnek adnak itt egy koncertet és mennek vissza.
A hazai közönség pedig alig ismeri őket.

– Rockabilly vagy inkább rock and roll zenekar vagytok?

Cs.L.: Inkább a kettő között.

– Lemez?

Cs.L.: Tervben van persze. Sőt! A bemutatkozó anyagunk néhány szólam híján már fenn van a stúdióban. Decemberre szeretnénk előrukkolni vele. Közben pedig íródnak a saját dalok, melyekhez már tervezzünk a Leonardo első teljes egészében saját lemezét.