A hírnév csarnoka – Rock and roll Hall of Fame

Korábban már írtunk egy hasonló kezdeményezésről. Akkor a rockabilly kultúrának emléket állítva hozták létre a Rockabilly Hall of Fame-t. Ezúttal bemutatjuk nektek azt a múzeumot, ami helyt ad és tiszteleg azok előtt a zenészek, előadók, producerek vagy zeneipari szakemberek előtt, akik így vagy úgy de hozzájárultak a rock and roll kultúra felemelkedéséhez.

Van egy múzeum Clevelandben az Erie-tó partján, aminek a célja, hogy emléket állítson. Emléket egy kultúrának, ami még a mai napig is dübörög és több ezer rajongója van szerte a világon. Egy olyan kultúrának, ami nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben és minden bizonnyal sokat is fog az elkövetkezőkben.

A Rock and Roll Hall of Fame egy olyan múzeum, ami listát vezet a rock and roll legmeghatározóbb személyeiről és zenekarairól, melyhez minden évben ünnepélyes keretek között új neveket adnak hozzá. Ők kerülnek be a “Rock and Roll Hall of Fame”-be, a rock and roll dicsőségének csarnokába, más néven a rock and roll halhatatlanjai közé.

Az első ilyen ceremónia 1986-ban történt, amikor Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley is helyet kapott. A pár nappal korábban elhunyt Fats Domino is ebben az évben kapta meg ezt a megtiszteltetést.

Azt, hogy ki kerülhet fel erre a listára komoly szabályok keretében döntik el. Például alapkritérium, hogy az első hangfelvétele minimum 25 évvel ezelőtt jelent meg. A jelöltekre a weboldalon lehet szavazni és közülük 8-an viasz formában is megelevenednek.

A dolog komolyságát mutatja az is, hogy milyen monumentális épületet húztak fel a múzeumnak.

2014-rock-and-roll-hall-of-fame-ceremony-1024

rock-n-roll-hall-of-fame
Ahmet Ertegün-díj

Ezt azok a zeneiparban jártas producerek, dalszerzők vagy szakemberek kapják, akik szintén hozzájárultak a R&R kultúra fejlődésének. Őket egy külön bizottság választja ki, és emeli a hírességek mellé. Itt olyan nevek is megtalálhatóak, mint Alan Freed vagy Sam Philips.

Videón az első szertartás, melyen bejelentik Elvis Presley felvételét.

Forrás: Wikipédia, Hivatalos Weboldal