A rock and roll korszak és a Cadillac 1.rész-1959-es Cadillac Coupe de Ville

Szeretnénk kicsit kedvezni a régi autó szerelmeseinek, ezért egy új sorozatot indítunk útjára. Bemutatjuk az 50-es évek legjobb és legszebb Cadillacjeit. Az első részben egy különleges és vadító autó kerül bemutatásra 1959-ből.

Kétségtelen tény, hogy az 50-es évek egyik meghatározó autómárkája ez volt. Most nézzünk bele egy kicsit a történeti háttérbe és a “De Ville” szériába.

Az indulás

A Cadillac márkát 1902-ben alapította Henry Leland. A név az egyik ősére utal, Antoine Laumet de La Mothe Cadillac-re, aki 1683-ban érkezett Amerikába és részt vett Detroit megalapításában is. A márka logója is a családi címert vette alapult, bár ez többször is változott az idők során. A gyors és sikeres indulás után hamar gazdát váltott a cég, ugyanis 1909-ben a General Motors megvette a gyárat és elindult hosszú történelmi menetelése a márkának.

A “De Ville” széria

Az első kocsi az 1949-es Coupe de Ville volt, ami a 62-es sorozatú luxus coupé fölé emelkedett.
A név francia eredetű és a “la ville” névből ered. A coupe kifejezés pedig a francia “vágás” szóból fakad, mivel az autók rövid, négykerekű, zárt karosszériával épültek, két üléssel és egy külső üléssel a vezető számára. Alapvetően városi használatra szánták ezeket az autókat, ezért is hívjuk őket Coupe de Ville-nek.

Az 1959-es Cadillac Coupe de Ville

Az első generációs családba tartozik ez az autó és a tervező Bill Mitchell keze munkáját dicséri.
Ez a széria hatalmas, éles, hátsó lámpákkal, két jellegzetes tetőformával és tetőablak-konfigurációkkal érkezett, új ékszerszerű rácsos mintákkal és fedélzeti szépségelemekkel tarkítva. A szembetűnő hátsó rakétaszerű lámpák megosztották a közvéleményt, de kétségtelenül a Cadillac névjegyévé váltak.

A motor teljesítménye 325 lóerő (242 kW) volt a 390 lóerős (6,4 l) V8-as motor mellett. Az alapfelszereltséghez tartoznak az elektromos fékek, a szervokormány, az automatikus sebességváltó, a hátsó lámpák, a szélvédőtörlők, a kétsebességes ablaktörlők, a keréktárcsák, a külső visszapillantó tükör, a tükör, az olajszűrő, az elektromos ablakemelők és a kétutas elektromos ülései. A hátsó kerekek fedélzetén szokásos sárvédő szoknyák.

Ez az autó jelentett mindent, ami az 50-es évek végén számított. Elegancia, kényelem és a luxus megtestesítője volt.

Minden, ami megtalálható az autóban

Minden, ami megtalálható az autóban

1959 Cadillac Coupe De ville

1959 Cadillac Coupe De ville

002

1959 Superior Cadillac ad

A következő részben Elvis Presley kedvenc Cadillacjét mutatjuk be az 1955 cadillac fleetwood series 60.

Források, ahol még utána olvashatsz az autóknak és ahonnan mi is dolgoztunk:
Wikipédia, https://www.collectioncar.com/detailed.php?ad=58955&category_id=1&lang=hu, http://www.motorera.com/cadillac/cad1950/cad59s.htm, http://oldcarbrochures.com/static/NA/Cadillac/1959_Cadillac/1959_Cadillac_Factory_Pictures/1959%20Cadillac%20Eldorado%20Seville.html