“Fiatalosan is lehet ezt a stílust képviselni”- Bognár Balázs interjú

Bognár Balázs,-vagy ahogyan sokan ismerik Kárörvendő Ernő- egy igazi vérbeli, fiatal rockabilly zenész. Élethűen és őszintén képviseli ezt a műfajt és ennek a szemléletnek teret adva pár hete elindította az ország első rockabilly vlogját. Túl van már két műsoron és nagyon tetszik neki. A harmadikba egy kicsit belecsempészett minket is. A vlogról, zenéről és róla beszélgettünk.

Miért vagy Te Kárörvendő Ernő?

Nagyon régi történet. 16 éves voltam, mikor elkezdtem ezt az egészet. Akkor csöppentem bele a psychobilly világába, ami nem áll messze a rockabillytől. Volt egy együttesem a „Ködmöns”. Fiatalok voltunk és kitaláltunk ilyen hülye művészneveket, mint például Csinos Csecsemő Csiszoló, ő volt a frontemberünk, akkor én is kitaláltam magamnak ezt a nevet és így regisztráltam magam Facebookon.

Ahogy néztem a profilod, elég sok zenekarnak a tagja vagy, főleg énekes és szólógitáros státuszban. Hogy tudod összeegyeztetni őket?

Van a Ködmöns, ami létezik, de nem aktív, most leszünk egyébként majd egy fesztiválon júliusban. 18952601_1538998739508588_8057399213706438232_n
Sosem jelentkeztem zenekarokba, mindig ők találtak meg. Most 4 zenekarba vagyok benne folyamatosan.
Van a Memphis Moon ’55, ez a legújabb, van a duó akivel a Deákon szoktunk játszani a Feckin Rawkin, van a Pedro and the Dogboomers akikkel most voltunk Agárdon és akikkel a legtöbbet megyek az a Tom White and the Mad Circus csapata.

Hogy lett ez a Memphis Moon ’55?

Ez egy „side project” az Egri Petinek. Felhívott telefonon, -ami egy hatalmas megtiszteltetés- és mondta, hogy csinálna a Mystery Gang mellett és másik csapatot olyan felállásban hogy nagybőgő, gitár és ének. Ez egy nagyon autentikus vonal. Mondtam, hogy persze, nézzük meg mi lesz belőle. Ezt követte egy beszélgetés a menedzserével, meg a nagybőgősünkkel a brazil származású Elissonnal.
Túl vagyunk 3 koncerten, és van rengeteg megkeresésünk.

Mennyire nehéz lemenedzselni egy olyan szituációt, amikor egy időpontra több zenekarral is kellene játszani?

Elég gyakran van olyan. Van egy naptáram, amit vezetek és különböző szempontok alapján priorizálok. Mivel én ebből élek ezért a pénz is meglehetősen fontos szempont. De ilyen esetben rengeteg telefonálgatás van.

Miként ismerkedtél meg a zenével? Mi fogott meg a rockabillyben?

Ha a rockabillyt ismertem volna előbb, tuti azzal kezdtem volna. Valahogy amikor gyerekként a rádióban hallgattam a Hungáriát, tudat alatt már akkor is hatással volt rám. Először megismerkedtem a psychobillyvel, mert hasonló ritmusok voltak benne. Abba a stílusba találtam magam köré embereket, azokkal mentem koncertezni és megismertették velem a műfajt. Aztán megismertem a rockabillyt, jártam Amigóba, beszélgettem emberekkel és most ez lett a kedvenc.

Mit jelent számodra ez a szubkultúra?

Én mindig kerestem önmagam. Sok szubkultúrát megjártam.

Én tizenévesként voltam emo, skinhead, punk.

15781352_1329338380474626_5634255023414572620_n

Mindenbe belekóstoltam. Egyikbe sem éreztem, hogy ez lennék én. Aztán jött a zenélés és a rockabilly. Azt gondolom, hogy családra és szabadságra találtam ebbe a műfajba. Ezt tesz engem egésszé. Ezért csinálom, és ezért harcolok a kultúráért immár 7 éve.

Ezért indul a videóblog is?

Igen. Ahogy az első videóban is mondtam, nem tudok velem egykorúakat felhívni, hogy:

„Te gyere le, lőjjük be a hajunkat Te is meg Én is, aztán hallgatjuk a rockabillyt”

Szeretném megismertetni a fiatalokkal ezt a zenét. Azon dolgozom, hogy legyenek előttük olyan emberek akik előtt nem ciki felvállalni ezt a stílust. Fiatalosan is lehet ezt képviselni.

Mi alapján fog felépülni a videóblog?

Sok videóst néztem kikapcsolódás szempontjából, és bevillant, hogy ezt én is megtudnám csinálni. Nem kell hozzá sok minden, csak egy kamera. Érdekes életet élek, és gondoltam bemutatom az embereknek. Ezzel azt hiszem széles réteget tudok elérni. Úgy tervezem, hogy eleinte csak heti egy adás lesz, ez fér bele az időmbe. Lesz rövidebb, hosszabb epizód, szeretném majd ha lenne benne interjú is és érdekes lenne a néző számára.

Szeretnél majd saját zenekart?

Igen pár éve megfogalmazódott bennem. Volt egy ember, akit nagyon tisztelek a mai napig is, Lukács Peti a Gorilla-ból. Ő egyszer azt mondta nekem, hogy: Figyelj Ernőkém, először majd belekerülsz egy jobb zenekarba, aztán egy még jobba” Ez így is lett. Egy másik barátom, pedig, hogy majd lesz egy a nevemmel ellátott zenekarom. Remélem ez is eljön egyszer.

A harmadik vlog videót itt tudjátok meglesni: