10 dolog amiért szeretjük a rockabillyt

Azt gondolom amióta életre hívtuk ezt az oldalt mindig igyekeztünk- amennyire tőlünk tellett- olyan cikkeket, képeket, videókat kitenni, amik valamilyen szinten a rockabilly életérzéssel hasonultak, és mindig kisebb, nagyobb sikereknek örvendtek ezek a posztolások. Egyre többen vagyunk (ami ezt az oldalt illeti) és mindenkiben közös, hogy imádjuk ezt a műfajt és azt, amit jelent. Aztán jött egy ötlet, hogy szedjük össze, hogy mik azok, amik ennyire szerethetővé és közössé teszik ezt a kultúrát. Lássuk.

1. Ritmus, amire közösen dobban a szív, azaz a zene

Kár lenne tagadni, ez az első amitől a rockabilly az, ami. Dögös hangú énekesnők, bezselézett és vagány énekesek, utánozhatatlan hangszerek és persze a dalszövegek. Ez a műfaj még mindig akkor szól a legjobban ha az orrod előtt 10 centivel szól a gitár és az énekes rád kacsint.

2. Pöttyös szoknya és Creeper cipő, vagyis a ruhák
53947d914e771544fbf2eb2a9e33f15b
Egy igazi stílusimádó pontosan tudja miket kell hordania ahhoz, hogy egy vagány jampinak vagy jampipinek tűnjön. Napjaink divatkavalkádjában ez a stílus maximálisan megállja a helyét a hétköznapokban és nem kell, hogy valami nagy buli legyen. Lehetsz irtó laza vagy lázadóan elegáns. Ebbe a stílusba szinte bármi belefér.

3. Pin-up stílus és a Pompadúr frizura

Nem szívesen szedem külön az előző ponttól, de azért itt érdemes megjegyezni, hogy a Pin-up éppen visszatérőben van a köztudatba, sőt kicsit újra is értelmezik, ahogyan az urak Pompadúr frizuráját is. Elég ha csak az újból divatba jött borbély szalonokra gondolunk.

4. Bop, Stroll, Twist, avagy a Tánc

Sokan mondják, hogy a zene elválaszthatatlan részét képezi a tánc. Nos ezzel maximálisan egyet értek. Akárhol szólal meg a rockabilly, ott mindig táncoló embereket lehet látni. Akár párban, akár egyedül, utcán, strandon, gangon mindegy csak a zene legyen meg, a többi jön magától.

5. Az a jó kis Thunderbird, azaz a Kocsik
abad2402165090d1638ab403761862b3
Na igen, amit minden férfi imád vezetni és minden nő szeret rajta pózolni. Az igazi amerikai csodák nélkül ez a korszak nem lenne igazi. Egy-egy ilyen autóritkaság felbukkanása még azokat is elkápráztatja, akik nincsenek oda a rockabillyért. (Bár szerintem ilyen ember nincs)

6. Kis sziget ahol lehet szórakozni, vagyis a helyszínek

Van jó pár olyan hely, amit ma előszeretettel részesítünk előnybe, ha egy kóla mellett át akarjuk élni a rockabilly hangulatot. Valljuk be, jobban esik így bármilyen ital.

7. Érezd az élet ízét, azaz az életstílus

Vannak akik csak egy-egy részét szeretik, zenét, kocsit, ruhát, de vannak olyanok, akik az egész életüket erre a műfajra építették. A házuk, ruhájuk, családjuk és majdnem mindenük a rockabilly életérzés köré van szőve. Az a legjobb, hogy sokan sok mindent gondolnak erről a műfajról és mást is jelent nekik.

8. Napjaink Buddy Holly-ai, avagy a zenekarok

Az 1. pontban már leírtam, hogy ez a zene élőben az igazi. A hazai rockabilly zenekarok valóban testközelbe hozzák a R ‘n’ R-t. Szerencsére sokan vannak és sok helyen adnak koncertet. Ezt így is kell, ha valakik, akkor ők tudják mit kell belecsempészni a műfajba.

9. Emberek, akiket a műfaj hozott össze

Talán ez a legfontosabb, hogy ez a korszak és az a műfaj embereket hozott és hoz össze a mai napig is. Komplett baráti társaságok és családok mennek el együtt egy-egy fesztiválra szórakozni. Amikor először elmentem életem első rockabilly bulijába azt éreztem ,hogy itt mindenki ismer mindenkit. Jó volt.

10. Személyes kedvenc: a korosztály

Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem ez a kultúra összehozza sz embereket. Nem gyakran lehet látni, hogy egy 20 éves fiatal lány és egy 80 év körüli idős bácsi úgy ropja közösen a táncparketten, mintha nem lenne köztük vagy 60 év. Szenzációs!

+1 Amit TE szeretsz a korszakban

Ez a korszak tud valamit, és fontos, hogy épüljön tovább.
keep-calm-and-love-rockabilly