5 érdekes tény Buddy Hollyról

Buddy Holly az egyik legnagyobb legendája volt a rock and roll történetnek. Sok későbbi művészre nagy hatással volt a zenéje.
Emlékére összegyűjtöttünk 5 apró érdekességet.

1. Eredetileg zongora leckéket vett.

Bár 9 hónap után inkább gitárra váltott. Ha maradt volna a zongoránál, akkor az ‘Oh Boy’ c. dala egészen másképp hangzana.

2. Elvis Presley elő zenekara volt.

Bizony, 1955. február 13-án a Fair Parkban Bob és Buddy nyitotta meg Elvis Presley koncertjét. Buddy a nagy eseményre kölcsönkérte Elvis Martin gitárját. Abban az évben még kétszer érte őket ez a megtiszteltetés.

3. Az eredeti neve Charles Hardin Holley.

Abban az időben sok sztár változtatta meg a nevét és vett fel művésznevet. A Buddy nevet becenévként a családjától kapta, de Holley-ból Holly egy véletlen elírás során született. Mikor 1956-ban aláírta az első szerződését a Decca Recordsal egy “e” betűt kihagytak és ezt Buddy nem is akarta már megváltoztatni. Így lett Holly.

4. A “Peggy Sue” eredetileg Cindy Lou.

Az egyik legismertebb slágerének szereplője nem az akinek előre gondolnánk. Ez volt az egyik olyan szám, amit Buddy saját maga írt. 1957. szeptember 20-án megjelent és Buddy unokahúgának szólt, Cindy Lou Kaiter-nek. De a dobos Jerry Allison meggyőzte a zenekar tagjait, hogy a dalt nevezzék el a barátnőjéről Peggyről. A dolog jól sült el végül, Peggy és ALlison összeházasodtak, de végül 1965-ben elváltak.

5. Halálával valami megváltozott

Azonkívül, hogy elvesztett az akkori zeneipar egy áldott nagy tehetséget aki nagy hatással volt a műfajra halálával még valamit megváltoztatott.
Mikor Buddy repülőgépe lezuhant a felesége María Elena Holly éppen két hetes terhes volt gyermekükkel. A hír hallatéra María azonnal elvetélt. A Time magazin szerint azért, mert a felesége a hírekből tudta meg férje tragédiáját. Ettől kezdve megváltozott a közvélemény tájékoztatása. Ilyen esetekben mindig először a családod kell tájékoztatni majd csak utána a közvéleményt.

Buddy Holly kétségkívül egy legenda. Rövid, ám annál figyelemre méltóbb élete volt. Hálás lehet mindenki, hogy ilyen zenét hagyott ránk.