Elvis Presley és Az Ed Sullivan Show

Az Ed Sullivan Show, volt Amerika egyik legkedveltebb Tv revü showja. Az első adás 1948. június 20-án kezdett a CBS csatornán. Elvis Presley többször is fellépet itt, mindannyiszor sikeresen. A következőkben eme történelmi kapcsolatról olvashattok, hogy indult el és hogyan lett vége.

Elvis 1956. szeptember 9-én készült először fellépni az Ed Sullivan Show színpadán. Az odáig vezető út nem volt konfliktus mentes. Ed egyáltalán nem akarta meghívni az ifjú tehetséget. Aztán hirtelen mégis meggondolta magát és tárgyalásokat kezdett Tom Parker ezredessel, aki Elvis menedzsere volt. A meggondolás mögött sok minden állt. A sajtó reagálására következőket mondta:

Amikor azt mondtam, hogy nem, akkor csak a jelentéseket hallottam. Nem is láttam a fickót. Nézem a televízióban és nem tudom, hogy mi ez a nagy őrjöngés körülötte…

Valószínű a döntés mögött az is lényeges szempont, hogy Ed Suliivan nézettségben alul maradt az egyik konkurens Tv show házigazdájával, Steve Allennel szemben.
ELvis menedzsere példátlan összegben állapodott meg a műsorért. 50.000 amerikai dollárt kért 3 szereplésért.

Ed Sullivan egy majdnem végzetes autóbalesetet szenvedett és megkérte Charles Laughton-t, hogy vendég műsorvezetőként vezesse le a showt.

Elvis kockás zakóban köszöntötte a közönséget, és elmondta, hogy ez élete egyik legnagyobb elismerése, hogy most itt állhat. Elénekelte a Don’t be Cruel-t, aztán a Love me Tender-t, mely az új filmének dala volt.
1956-september-9-ed-sullivan-show-rehearsals-with-fans

1956. október 28-n újabb szereplés az Ed Sullivan showban.
Ebben az adásban már teljes testet mutattak Elvisről (ugyanis addig csak a felső testét lehetett mutatni, de a helyi közönség megőrült Elvis láb mozgásától, így kénytelenek voltak azt is mutatni.

Nem tudok rájönni erre. Tudod. Csinál egy ilyet (Ed megrázza a lábát) és mindenki sikong.

A harmadik és egyben utolsó megjelenése 1957. január 6-án volt.
Ebben a showban üzent a magyaroknak és kérte az amerikai népet, hogy adakozzanak a magyaroknak. Ebből a felhívásból, közel 26 millió svájci frank összegben érkezett adomány. A Peace in Valley c. dalt szintén a magyaroknak küldte.

Egy élmény volt vele dolgozni és látni a színpadon- mondják róla az ott dolgozók.

Ed Sullivan még egyszer megpróbált bejelentkezni Elvisnél, egy újabb szereplésre, de Tom Parker ezredes, olyan feltételeket szabott, hogy Ed ennyit mondott:

“Adja át a legjobb kívánságaimat ELvisnek”- és azzal letette a kagylót.
1956-september-9-ed-sullivan-5