A rock and roll története I.

Ahány ember annyi féle történet kering arról, hogy mikorra is tehető a rock and roll kialakulása. Annyi biztos hogy egyszer volt és akkor nagyot szólt. De mielőtt bele mennénk részletesen kicsit nézzünk utána, hogy mit is jelent maga a szó.

Nem kell hozzá profi angol tudás, hogy valaki szó szerint lefordítsa ezt a kifejezést, de azt meglehetősen kevesen tudják, hogy ennek a kifejezésnek mi a valódi története és hogy mit is sugall ez valójában. A ‘roll’ (forgolódni, gördülni) szó a középkori angol szlengben egyértelműen a szexet, különösen az alkalmi szexet jelentette. “Let’s go for a roll in the hay” (Gurítsunk egyet a szénakazalban), “Rolling under the sheets” (Forgolódás a lepedők alatt).

goodman_300vert-0ef6ef18f867e14e5512cd14c678ece493b56e5f-s300-c85Viszont a szópár másik fele sem csak a “szikla” jelentésben tündököl. A valóságban kelta eredetű és az óangolban a férfi nemi szervet mintázó “obeliszk” jelentést hordozta, majd a 17. századtól kezdve “felráz, felforgat” értelemben is használták. A későbbiekben változott a jelentése és 19-20. században már “elragadtatás, révület” jelentését használták. Az amerikai fekete közösségben vált zenei szlengé a szó a 20. században. Egy későbbi szlengszótár szerint a “rock” jelentése: “erőteljes zenei ritmussal mozgásba hoz”, ami egyaránt utalt a provokatív mozdulatokra, vagy akár a szexuális aktusra is. Maga a két szó összekapcsolása Trixi Smith nevéhez kapcsolható aki a – “My Man Rocks Me, with One Steady Roll”- című számában énekelte meg egyértelműen a gyors és ritmikus szexre utalva.

A rock and roll kifejezés 1935-ben jelenik meg Benny Goodman- Get Rhythm in Your Feet and Music in Your Soul c. számában. A kifejezést azonban nem Benny találta ki, hanem a szövegíró J. Russel Robinson.

A kezdetben fekete zenészek által használt kifejezést hamarosan átvették a fehér zenészek. Alan Freed rock and roll egyvelegeket kezdett játszani, később pedig széles körben elismerték Alan munkásságát. Mikor 1954-ben Bill Haley elénekelte a Rock Around a Clock című számot (mely a műfaj első önálló darabja) addigra már a rock and roll kifejezés széles körben elterjedt.

(hamarosan folytatjuk…)