ISTEN ÉLTESSEN JERRY LEE LEWIS!

Jerry Lee Lewis amerikai énekes, zongorista, dalszövegíró. 1935-ben született, s nemrég töltötte a 80-at. A méltán híres zenész becenevét, a „The Killer” (ford. a Gyilkos) megnevezést egyedi zongorajátékával érdemelte ki.

Jerry 9 éves korától játszott zongorán, s kezdetben az egyházi, vallásos dalokból merített ihletet. Főleg a környezetében tevékenykedő, fekete művészek voltak nagy hatással zenei fejlődésére. A gospel, a blues, a country és a boogie-woogie voltak az általa legkedveltebb zenei stílusok, s ezek ötvözetéből alakította ki fokozatosan az ő egyedi zenei játékát. 885e64c67bedda87306decbcc5318

Fiatalon, már tinédzserként felfigyeltek tehetségére, majd 1956-ban a Sun Records lemezkiadóval szerződött elsőként. Ezekben az években együtt dolgozott számos hírességgel, többek között Carl Perkins-szel, Elvis Presley-vel és Johnny Cash-sel is. Egyedi zongorajátéka számos Sun Records-felvételen hallható, amelyek 1956-57-ben készültek. Például Carl Perkins dalaiban egyértelműen felismerhető: a Matchbox-ban, vagy a Your True Love-ban. Ebben az időszakban a Rockabilly műfajt még nem jellemezte a zongorajáték, de fokozatosan egyre erősebb lett a szerepe.

Szólóénekesi karrierjét saját kislemezei mozdították előre, s 1957-ben a Whole Lotta Shakin’ Goin On és a Great Balls of Fire dalai hozták meg a nemzetközi hírnevet. Lewis közismert volt drámai megmozdulásairól is, gyakran előadása közben arrébb rúgta a zongoraszéket, volt, hogy állva játszott a zongorán, vagy éppenséggel felállt zongora tetejére. Az első TV-showja alkalmával állítólag még a zongorát is felgyújtotta…

Tehetséges volt, lázadó, botrányhős. Mindig tudta, hogy legyen más, miként kell megfogni az embereket és hogyan kell magára felhívni a figyelmet.
jerry-lee-lewis-november-2009
Magán életében sem volt ez másképp. 1958-ban napvilágra jutott, hogy harmadik felesége egy bizonyos Myra Gale Brown, Lewis unokatestvére volt, aki akkor töltötte a 13. életévét. (Megjegyzem, hogy a „Gyilkos” ekkor volt 23 éves és már 2 feleséget elfogyasztott). Ezután az incidens után a karrierje mélyrepülésbe kezdett. Rajongók ezrei fordultak el tőle, barátai elhagyták. Hosszabb szünet után a 60-as években kezdett újra magára találni igaz főként Európában.

Életéről film is készült a Great Balls of Fire, melynek alapját egy könyv szolgálta melyet a korábbi kiskorú feleség a válásuk után írt meg 1982-ben.

Jerry Lee Lewis mindig is egy kitörölhetetlen és felejthetetlen személy marad a rockabilly világában.

Többek között ezért is szeretjük:

(Forrás: Wikipedia, jerryleelewis.com)