Ettől állt olyan jól, többek között Elvis sérója is

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az 50-es évek férfi stílusikonjai is sokat készülődtek egy-egy randi vagy az esti buli előtt. Bizony ők is beálltak a tükör elé és addig igazgatták fürtjeiket, amíg azok úgy nem álltak ahogy kellettek. Ehhez a művelethez egy “titkos összetevőt” használtak a pomádét. Most ennek járunk utána.

Azt gondoltam, hogy túl sok mindent nem fogok tudni összeszedni erről a hajformázóról, de hála az égnek tévedtem. Több infó van róla szerte a neten, mint azt képzeltem. Kezdjük az elején.

Nevét a latin eredetű, francia ‘pommade’ szóból eredeztetik, ami szabad fordításban almát, gyümölcsöt jelent.
Régebben állati zsiradékból, olívaolajból, viaszból, faggyúból állították elő, és illóolajjal illatosították (például alma, innen is jön a neve).
A 20. század elején már vazelinnel, méhviasszal és szalonnával keverték.

A Pomade a férfi hajának fényes, finom megjelenést kölcsönöz. Ez hosszabb ideig tart, mint a legtöbb hajápolási termék, de gyakran több mosást igényel, hogy teljesen eltávolítható legyen.

Ellentétben a hajlakkal és a hajzselével, a pomádé nem szárít, és sokkal tovább tart. A pomádé a hajstílusának (beleértve a bajuszt, a barkót és a szakállt) eltalálásához tökéletesen alkalmas, hiszen sötétebb, 1517094_1653756651564791_1458116584_nszikrázóbb, ragyogóbb megjelenést kölcsönöz. A zsíros vagy viaszos jellegéből adódóan a pomádék több mosást vesznek igénybe, bár könnyen eltávolíthatók zsíroldókkal, például nagy mosószeres samponokkal vagy zsíros hajra tervezett samponokkal. A kence viszonylagos nehéz eltávolítása miatt sok gyártó döntött a vízalapú és kevesebb viaszanyagot tartalmazó termék forgalmazása mellett. Ezek a termékek könnyebben moshatóak, de gyakran nem ugyanolyan sokoldalúságot és szilárdságot biztosítanak, mint a hagyományos termékek.

Nagy kérdés, hogy a hajwax és a pomádé között mi a különbség?

Először is az, hogy a pomádé finomabb, ezáltal ragyogóbbá teszi a hajat, míg a wax nem. Napjainkban a pomádé és a hajviasz közötti különbség némileg kétértelmű, különösen mivel sok pomádé tartalmaz még méhviaszt, így a piac sokszor nem megfelelő néven nevezi ezeket a termékeket.

A pomádék egykor sokkal népszerűbbek voltak, mint manapság, bár a 2010-es években újjáéledtek a piacon, köszönhető ez a borbély szakma megjelenésének. Az új formulák sokkal kevesebb lanolint vagy méhviaszt tartalmaznak, így abszolút alkalmazkodnak a mai modern férfi igényeinek.

A 21.századi frizurák, amelyeket kötelező pomádéval megformázni, a ducktail, pompadour és quiff.

classy-professional-pompadour-haircut-men

aHR0cCUzQSUyRiUyRmltYWdlLnRoZWZhc2hpb25pc3RvLmNvbSUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAxNSUyRjA1JTJGRmFiaW8tQ29lbnRyYW8tTWVucy1Qb21wYWRvdXItSGFpcnN0eWxlMDItMzAweDQyNi5qcGc=